Nasi Goreng Ulaman | |
Bahan Tumisan Bawang Besar Sos Nampla Sos Tiram Serbuk lada putih Pes Tomyam Garam Gula Nasi Udang Daging (digaul serbuk lada putih supaya wangi dagingnya apabila dimakan) Ikan Bilis Telur ULAMAN Timun Ulam Raja Serai Daun Kesum Daun Limau Purut Bunga Kantan Daun Ketumbar Kacang Panjang Cili Padi Cara-caranya 1. Goreng ikan bilis, udang (udang digoreng dgn api yg kuat seketika supaya tak hilang manisnya dan tdak keras) 2. Masukkan bawang besar serta daging yg digaul dgn lada putih yg ditumbuk, Bawang jgn terlalu garing , masukkan pes tom yam dan cili padi hijau. 3. Pecahkan sebiji telur dan kacau. 4. Masukkan 5. Akhir sekali (Kuatkan api ) masukkan Ulaman yg tinggal serta udang yg digoreng terdahulu tadi. Jgn digoreng terlalu lama nanti ulaman akan terlalu layu. 6. Sebaik saja kuatkan api letak ulaman tutup api ulaman tdak akan terlalu masak terutama sekali timun dan kacang panjang. 7. Ahkir sekali taburlah ikan bilis dan daun ketumbar apabila dihidangkan PERGH! Nota :- Boleh dimakan bersama BUDU atau Kicap yg diletak bawang , cili dan asam limau. PIAWWWW! hehehhehehe |
Wednesday, April 30, 2008
Nasi Goreng Ulaman
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment