Bubur Campur Labu Manis | |
Bahan-Bahan: | |
1.Labu manis-separuh 2.500gm tepung pulut 3.400gm gula 4.100gm sagu putih | 1.Serbuk pewarna(hijau)-secubit 2.Daun pandan-empat helai 3.Santan cair 4.santan pekat 5.sedikit garam 6.air secukupnya |
Cara: | |
1.Bersihkan labu manis kemudian potong dadu(ikut cita-rasa)kemudian masak bersama air dan daun pandan(biarkan mendidi),adun tepung pulut dengan sedikit sedikit air dan pewarna(seperti adunan donat)buatkan bentuk bulat sekecil ibu jari kemudian masukan ke dalam labu yang telah mendidi tadi sehingga habis.gaulkan sentiasa. 2.masukan butiran sagu,gaulkan sehingga masak.3.masukan sedikit garam dan gula secukup rasa.masukan santan cair.perlahankan api,gaul dan akhir sekali masukan santan pekat.angkat. | |
Cadangan Hidangan: | |
boleh dihidang untuk pencuci mulut samada sejuk atau panas. |
Wednesday, April 30, 2008
Bubur Campur Labu Manis
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment