Wednesday, April 30, 2008

TELUR BISTIK

TELUR BISTIK


5 biji telur
60 ml susu segar
garam, serbuk lada sulah secukupnya
4 camb minyak
1 camb mentega
3 biji bawang merah
50 g serbuk sos perang (boleh didapati di pasaraya)
air secukupnya
1/2 biji cili benggala merah } dadu halus
1/2 biji cili benggala hijau }
1 biji cili merah, dicincang halus
3 biji cendawan butang, dihiris nipis
2 camb susu cair/krim

Pukul telur, susu segar, garam dan serbuk lada. Panaskan minyak, masukkan telur tadi dan kacau hingga menjadi ketulan yg kecil (scrambled eggs). Angkat dan ketepikan.

Cairkan mentega, tumis bawang merah hingga layu. Ketepikan seketika. Larutkan sos perang dengan air hingga sebati. Kacau di atas api sederhana hingga sederhana pekat. Masukkan bawang merah dan semua bahan lain. Tambah garam dan serbuk lada sulah atau serbuk lada hitam. Bila sos mendidih, campurkan dengan telur scramble tadi dan hidangkan.

No comments: