Wednesday, April 30, 2008

Daging Dendeng

Daging Dendeng

Sumber: sherrie@century.com.my

Bahan-bahan:
½ kilo daging
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 tangkai serai
2 cm halia
10 tangkai cili kering - direbus & kisarkan - boleh tambah
¼ cawan kicap pekat / kicap manis
3 sudu mkn gula merah
2 sudu mkn gula pasir
½ cawan air asam jawa - dibancuh dengan stok daging
Garam secukup rasa
Sedikit air - lebih kurang 2 cawan
Minyak untuk menumis

Cara-cara memasaknya:
1. Rebus daging bersama air sehingga daging empuk.
2. Toskan & tumbuk daging hingga agak lerai – ketepikan.
3. Kisarkan bawang merah, bawang putih, halia & serai bersama air stok daging-stok jangan banyak sangat, agak-agak boleh dikisar sahaja.
4. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik bau & masukkan cili kisar-tumis hingga sedikit garing.
5. Masukkan air asam jawa - gaul & tambahkan kicap, gula merah & gula pasir-gaul lagi.
6. Masukkan daging-gaul biar sebati & sesuaikan garam–masak hingga kering & bolehlah diangkat

Tips:
Daging kalau nak tumbuk sampai lerai macam serunding pun boleh-air stok takleh banyak masa mengisar coz nanti bahan kisar lambat garing & kurang wangi - jangan risau kalau lauk berlebihan / tak habis - just panaskan semula & goreng hingga betul-betul kering (jadi macam serunding tapi lebih garing) - sesuai dimakan dengan pelbagai jenis nasi, roti, ketupat & roti jala.

No comments: