Daging Masak Arab | |
Bahan-bahan 1 kg daging lembu, dipotong nipis-nipis - saya cadangkan guna daging btg pinang 4 sudu besar minyak masak 6 biji bawang merah dihiris 6 ulas bawang putih dihiris 1 ltr santan 50 g tomato puri Garam secukup rasa Bahan-bahan digiling lumat 5 biji tomato 300 gm bawang merah 100 gm bijan - tadi saya tak masukkan bijan sebab tak suka bijan 1/2 sudu teh jintan putih 1/2 sudu teh jintan manis 1/2 sudu teh serbuk lasa sulah 1 cm halia 2 cm kunyit hidup Cara Membuatnya 1. Perap daging bersama bahan giling di dalam mangkuk, sejam. 2. Panaskan minyak masak di dalam periuk. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga ia terbit bau. 3. Masukkan daging perap, goreng di atas api sederhana hingga kering airnya. 4. Tuang santan, biarkan ia mendidih perlahan-lahan sambil dikacau selalu hingga ia pekat dan daging empuk. 5. Kemudian masukkan tomato puri, biar hingga ia mendidih, |
Wednesday, April 30, 2008
Daging Masak Arab
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment