Wednesday, April 30, 2008

Ketam Cili

Bahan-bahan
3 ekor Ketam } letak garam + lada hitam
Halia } dicincang halus
Bwg putih }
3 sb Sos tomato
3sb Sos cili
1sb Sos tiram
½ st belacan – dibakar dan dihancur2kan halus
Tepung jagung + air
Cili padi

Cara Membuatnya

1. Ketam digoreng terlebih dahulu…ketepikan.

2. Tumiskan bwg putih dan halia hingga wangi.

3. Masukkan sos tomato, sos cili dan sos tiram dan juga belacan, kacau, campakkan cili padi.

4. Masukkan air bancuhan tepung jagung, biar mendidih sekejap.

5. Last sekali masukkan ketam tadi dan gaul sampai semuanya sebati.

6. Angkat dan taburkan daun sup jika suka.

Komen : Maklang suka masakan ni sebab rasanya sedap dengan aroma bau belacan yg bertindakbalas dengan sos2 tadi…..fuhhhhhhhh membuatkan perut cepat berbunyi walaupun belum masanya berbunyi…hihii…

No comments: