Sumber & Gambar : Hanny Bahan 3 ekor ikan senangin saiz sederhana (bersih dan tos) 100g kacang buncis (bersih dan potong ikut citarasa masing-masing) 8 biji cili api (kalau nak pedas boleh tambah) 1 inci kunyit hidup (2-3 tsp kunyit serbuk) Santan (kalau nak pekat guna pati santan, ikut citarasa tp saya buat cair sket) 1-2 keping asam keping (blh ganti dengan 2 tsp air limau nipis) Garam Cara -
Tumbuk cili api, kunyit hidup dan sedikit garam sehingga lumat. -
Masukkan bahan yang ditumbuk tadi ke dalam periuk bersama santan dan masak dalam 5 minit. Kacau selalu supaya tidak bertahi minyak. -
Masukkan ikan, asam keping dan garam secukupnya. -
Kacau sesekali sehingga mendidih. -
Masukkan kacang buncis dan biarkan sehingga betul-betul mendidih. -
Hidangkan. Nota: Kacang buncis boleh diganti dengan kacang botol, peria, rebung, kambas, sayur asin, kacang panjang, pisang atau apa2 sayur yang dirasakan sesuai. |
No comments:
Post a Comment