Ayam Masak Gulai TempoyakJerantut | |
Bahan-Bahan: | |
Ayam ½ ekor 15 biji cili padi(ikut rasa) kunyit hidup ½ inci garam secukup rasa | bawang kecil 1 biji serai 2-3 batang Tempoyak 2-3 sudu (ikut rasa-pekat atau tidak) |
Cara: | |
Ayam dibasuh bersih dengan tepung dan asam jawa untuk menghilangkan bau. Tumbuk kunyit,cili padi,garam,bawang kecil sehingga lumat dan titikkan serai kemudian gaulkan bahan dengan tempoyak. tempoyak yang sudah digaul dengan lada boleh diggaulkan bersama ayam dan dicamprkan 2-3 gelas air.masak ayam dengan api sederhana sehingga naik minyaknya.Tambahkan asam keping jika tidak cukup masam.tambah garam jika perlu.. selamat mencuba... | |
Cadangan Hidangan: | |
Sedap dimakan dengan nasi putih dan ulam-ulaman..pada waktu tengahari atau malam. | |
Tambahan: | |
Bertambah sedap jika dipanaskan 1-2 kali lagi...kuih semakin pekat..jika tempoyak baru dan dibuat oleh orang jerantut..lagiiiii..kaw..percayalah.. |
Wednesday, April 30, 2008
Ayam Masak Gulai Tempoyak Jerantut
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment