Kari Tulang | |
Sumber & Gambar : Hellikonia
Bahan-bahan 1kg tulang lembu (seelok2nya rusuk) - rebus hingga dagingnya lembut & airnya hampir kering 3-4 ulas bawang merah 3-4 ulas bawang putih 1 inci halia (tumbuk bawang2 & halia) Bunga lawang, cengkih anggaran sejemput 1 btg serai - diketuk 2 paket kecil rempah kari daging (biasanya saya campur jenama adabi+baba's), jadikan pes Santan dari 2/3 biji kelapa jadikan 2 cawan Sedikit air asam jawa Beberapa biji tomato & daun kari (optional) Minyak utk menumis Garam secukup rasa Satu sudu makan gula Cara
Nota : Kalau terlalu berminyak, kurangkan minyak semasa menumis/ buang minyak yang bergenang pada kuah sebelum dihidangkan. |
Wednesday, April 30, 2008
Kari Tulang
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment