Ketam Dondang Sayang | |
Sumber: Jurumasak Masakan Melayu, Hotel Grand Continental Kuala Lumpur, Chef Harun Mat Yusop 1/2 cawan minyak masak 1 cawan santan (daripada sebiji kelapa) 2 batang serai, diketuk 2 keping asam gelugur 1 kg ketam, dibuang kulit dan dicuci bersih Garam secukupnya 3 helai daun limau 1 helai daun kunyit
5 biji bawang merah 3 ulas bawang putih 3 cm kunyit hidup 3 cm halia 10 tangkai cili kering, yang direbus 1 1/2 cm belacan Melaka
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga terbit bau. 3. Apabila kuah mula mendidih dan pekat, masukkan ketam dan garam secukupnya. 5. Setelah ketam masak, masukkan daun limau dan daun kunyit. Kacau rata. Hidangkan panas-panas. |
Wednesday, April 30, 2008
Ketam Dondang Sayang
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment