Sumber : ninoz
Kiriman : Mak Lang Azie
Bahan
Ikan kurau or talang masin - isi n tulang or kepala ikan masin pun bleh..[rendam terlebih dahulu]
Nenas - potong
Terung- potong
Tomato - potong wedges
Cili hijau - belah memanjang
Dikisar halus
5 bwg merah
3 bwg putih
Halia (maklang tambah nih..)
Rempah kari sepeket kecik
Air barang 2-3 cawan [masa blend tu masuk santan sketttt je pun sedap gak]
Dimayang halus
5 bwg merah
3 bawang putih
1 tbsp jintan manis
Daun kari
Santan
Garam gula secukup rasa
Minyak utk menumis
Cara
-
Bahan yang diblend itu dimasukkan dalam periuk. Renih dengan api sederhana or perlahan sampai bau rempah dia hilang sket.
-
Daun kari tu masukkan sebahagian sahaja. Kemudian masukkan ikan masin dan nenas.
-
Kemudian masukkan terung dan kemudian tomato.
-
Kemudian masukkan santan. Kacau baik-baik jangan pecah minyak.
-
Perisakan garam gula secukup rasa.
Di dalam kuali lain
-
Masukkan minyak sikit sahaja, agak agak cukup nak tumis sahaja.
-
Tumiskan bawang yang dah dimayang beserta dengan jintan manis dan daun kari sehingga keemasan.
-
Kemudian curah ke dalam periuk gulai. Baru bau gulai tu jadi mengancam.
-
Kacau sebentar biar mesra. Kemudian bolehlah diangkat.
No comments:
Post a Comment