Wednesday, April 30, 2008

Gulai Ikan Masin

Gulai Ikan Masin

Sumber : ninoz
Kiriman : Mak Lang Azie

Bahan

Ikan kurau or talang masin - isi n tulang or kepala ikan masin pun bleh..[rendam terlebih dahulu]
N
enas - potong
T
erung- potong
T
omato - potong wedges
C
ili hijau - belah memanjang

Dikisar halus
5 bwg merah
3 bwg putih
H
alia (maklang tambah nih..)
R
empah kari sepeket kecik
A
ir barang 2-3 cawan [masa blend tu masuk santan sketttt je pun sedap gak]

Dimayang halus
5 bwg merah
3 bawang putih

1 tbsp jintan manis
D
aun kari
S
antan
G
aram gula secukup rasa
M
inyak utk menumis

Cara

  1. Bahan yang diblend itu dimasukkan dalam periuk. Renih dengan api sederhana or perlahan sampai bau rempah dia hilang sket.
  2. Daun kari tu masukkan sebahagian sahaja. Kemudian masukkan ikan masin dan nenas.
  3. Kemudian masukkan terung dan kemudian tomato.
  4. Kemudian masukkan santan. Kacau baik-baik jangan pecah minyak.
  5. Perisakan garam gula secukup rasa.

Di dalam kuali lain

  1. Masukkan minyak sikit sahaja, agak agak cukup nak tumis sahaja.
  2. Tumiskan bawang yang dah dimayang beserta dengan jintan manis dan daun kari sehingga keemasan.
  3. Kemudian curah ke dalam periuk gulai. Baru bau gulai tu jadi mengancam.
  4. Kacau sebentar biar mesra. Kemudian bolehlah diangkat.

No comments: