Bahan 1/2 kilo daging (hiris nipis) 15-20 biji bawang merah (lagi banyak lagi sedap) / 4-5 labu bawang merah (bombay) (blend halus) 6-7 ulas bawang putih (blend halus) 15-20 batang cili kering (blend halus) (kalau nak lagi pedas pun boleh) 2 tbsp kicap cair 4-5 tbsp kicap pekat 2-3 batang serai (dititik) Minyak masak Garam Cara Membuatnya -
Tumis bawang merah, serai dan bawang putih sehingga wangi. -
Masukkan cili yang sudah diblend tadi dan masak hingga cili garing. -
Masukkan daging dan kacau rata. -
Masukkan kicap cair dan kicap pekat dan masak sehingga daging empuk. (boleh tambah air sedikit) -
Masukkan garam untuk perisa (jangan banyak sebab sudah ada kicap cair).
|
No comments:
Post a Comment