Bahan 1 kilo kerang 5 ulas bawang merah> diblend 4 ulas bawang putih> diblend 1 labu bawang besar> diblend 7 tangkai cili kering(direndam dgn air panas sehingga lembut & diblend) 3 tangkai cili merah> diblend 8 biji cili api > diblend 3 batang serai (kasi lebih pun boleh) > dimayang/diracik halus 3 helai daun kunyit > diracik halus 1 biji telur > dipukul hingga hancur 1 1/2 sudu tepung jagung > untuk pekatkan kuah sedikit sos tiram pedas/biasa sedikit air garam secukup rasa gula secukup rasa. minyak untuk menggoreng. Cara membuatnya -
Tumiskan bahan yang diblend hingga wangi. -
Masukkan hirisan serai. Kacau rata dan biarkan seketika hingga separuh garing. -
Masukkan hirisan daun kunyit. Kacau lagi. -
Masukkan telur dan kacau hingga telur masak. -
Masukkan sedikit air - anggaran cukup untuk kuah dan garam. Kacau. -
Masukkan sos tiram, sedikit gula. Kacau lagi. -
Masukkan tepung jagung dan kacau. -
Akhirnya masukkan kerang. Kacau hingga kerang masak.
|
No comments:
Post a Comment