Bahan-bahannya 4 pinggan nasi 2 biji kentang, dikupas kulitnya dan potong dadu 10 ekor udang, dikupas kulitnya dan potong kecil 1 cawan sayur campur 3 biji telur garam secukup rasa serbuk perasa jika suka minyak untuk menumis Bahan untuk dikisar 1 biji bawang besar 6 batang lada merah 4 batang cili padi thailand 2cm belacan segenggam ikan bilis, dicuci dan toskan Cara-caranya -
Bawang besar, lada merah dan belacan dikisar halus. Kemudian masukkan ikan bilis dan kisar sedikit jangan terlalu halus ikan bilis nanti tak sedap. -
Panaskan minyak dalam kuali, pecahkan telur dan goreng pecah-pecah. Angkat dan ketepikan. -
Goreng pula kentang yang telah dipotong dadu sehingga masak. Angkat dan ketepikan. -
Goreng pula udang yang telah dipotong kecil. Jangan terlalu lama nanti udang liat tak sedap. Angkat dan ketepikan. -
Tumis pula rempah yang telah dikisar sehingga naik bau. Masukkan garam dan serbuk perasa jika suka. -
Masukkann sayur campur, gaul sebati. Masukkan pula telur, udang, kentang yang telah digoreng tadi. Gaul rata. -
Akhir sekali masukkan nasi dan gaul semuanya sehingga sebati. Angkat, taburkan bawang goreng dan hidangkan.
|
No comments:
Post a Comment