Bahan-bahan 300 gm beras basmathi - dicuci bersih 100 gm cendawan butang - di potong kecil 250 ml air 2 cm kulit kayu manis 2 bj bunga lawang 3 bbj buah pala 1 cm halia 1/2 biji bawang besar 1 helai daun ketumbar 1 bj cili merah 10gm gajus 10 gm kismis 2 sudu makan minyak sapi 1 sudu makan serbuk ketumbar 1/2 bj tomato - di potong garam secukup rasa Minyak sapi secukupnya
Cara membuatnya - Panaskan minyak sapi & tumis bawang / halia bersama kulit kayu manis / bunga lawang / buah pala
- Masukkan serbuk ketumbar & kacau hingga wangi
- Masukkan cili & tomato
- Masukkan air , cendawan , garam
- Masukkan beras & kacau. Biarkan hingga masak.
- Hiaskan bersama kismis / gajus & daun ketumbar.
Sedia di makan. |
No comments:
Post a Comment