Agak2nya boleh tak membantu saya dalam resepi Asam Pedas Daging Tetel?
600 g daging tetel, dipotong
air secukupnya
2 batang serai, dititik
5 cm lengkuas, dititik
2 sudu besar asam jawa } campur utk
200 ml air } air asam
100 ml minyak
5 tangkai daun kesum
1 sudu besar gula merah
garam secukup rasa
Bahan Kisar:
15-20 tangkai cili kering – dibuang biji & direndam air panas
3 biji buah keras
3 sudu teh jintan manis
2 sudu teh jintan putih
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
Cara membuat:
1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar, serai dan lengkuas hingga wangi dan terbit minyak.
2. Masukkan daging tetel dan air, kacau sekali-sekala di atas api sederhana hingga mendidih. (Tambah air secukupnya hingga tetel empuk).
3 . Bila tetel empuk, masukkan daun kesum, air asam jawa, garam dan gula. Masak lagi hingga mendidih dan naik minyak.
No comments:
Post a Comment