Bahan-bahan "A" 200 g kacang hijau 1 biji kelapa parut putih 1/2 kilo gula timbang 300 g gula pasir 2 helai daun pandan
Bahan-bahan "B" 600 g tepung pulut 1 mangkuk air 400 g tepung kacang hijau sedikit garam
Cara-cara untuk Bahan "A" 1. Kacang hijau direbus sehingga kembang. Kemudian tumbuk sampai hancur. 2. Gula timbang dimasak dengan 2 cawan air lalu ditapis. Tuangkan air gula, kacang hijau, kelapa, daun pandan, gula pasir dan sedikit garam ke dalam kuali di atas api yang sederhana besarnya. 3. Masak sehingga pekat dan sebati. Angkat dan ketepikan.
Cara-cara untuk Bahan "B" 1. Uli tepung pulut dengan air dan garam, sehingga menjadi doh yang lembut. 2. Ambil sedikit doh, leperkan dan masukkan inti kacang hijau dan bulat-bulatkan. 3. Panaskan air dan masukkan bebola ini. Bila kuihnya timbul bermakna kuihnya sudah masak. 4. Angkat dan golek-golekkan di atas tepung kacang hijau sambil ditekan sedikit agar menjadi leper.
Panduan Cara membuat tepung kacang hijau untuk Bahan "B". Terlebih dahulu kacang hijaunya hendaklah dicuci bersih dan ditos. Kemudian di sanggar sehingga kuning. Setelah itu baru dihantar mesin menjadi tepung kacang hijau.
|
No comments:
Post a Comment