Bahan-Bahan 1 kilo ayam atau daging kambing – dipotong ikut suka hati 1 kilo beras basmati, cuci bersih dan rendam selama 15 minit 1 cawan tairu 4 biji tomato, dihiris 4 biji kentang, kupas kulit dan hiris 3 – 4 biji bawang besar, dihiris halus 1/2 cawan pes halia dan pes bawang putih 10 biji lada hijau dihiris 1 cawan daun ketumbar, dihiris 1 cawan daun pudina, dihiris 1 1/2 cawan minyak sapi atau minyak kanola, atau pun 250 gram mentega 100 gram rempah beriani Sindhi (Sindhi Beriani Masala) 1 cawan kacang gajus, digoreng 2 sudu makan garam masala Cara-cara - Panaskan didalam periuk, minyak kanola/minyak sapi atau pun mentega, dengan api yang sederhana besarnya.
- Tumis hirisan bawang sehingga ke-kuning-kuningan.
- Masukkan pes halia/pes bawang putih dan lada hijau, dan tumis selama 5 minit.
- Masukkan rempah beriani bersama tairu. Masak lagi selama 5 minit.
- Barulah dimasukkan kepingan daging,kentang dan garam dan biarkan selama 5 minit lagi.
- Tuang 1 cawan air kedalamnya.
- Tutup periuk, perlahankan api dan masak lagi sehingga ayam atau dagingnya lembut.
- Setelah itu hendak dituangkan semua lauk ini kedalam periuk yang lebih besar. Ratakan.
- Tabur diatasnya hirisan tomato, daun ketumbar dan pudina serta kacang gajus.
- Sementara itu, masaklah nasi dengan sedikit garam, sehingga 1/2 masak. Setelah 1/2 masak, buang airnya.
- Masukkan kedalam nasi tersebut, 2 sudu makan garam masala dan gaul rata.
- Tuangkan nasi ini kedalam periuk berisi lauk. Ratakan, tetapi jangan dikacau.
- Tutup periuk serapat-rapatnya.
- Masak selama 20 minit. Sajikan panas-panas.
|
No comments:
Post a Comment