Wednesday, April 30, 2008

Nasi Beriani Sindhi

Nasi Beriani Sindhi

Bahan-Bahan
1 kilo ayam atau daging kambing – dipotong ikut suka hati
1 kilo beras basmati, cuci bersih dan rendam selama 15 minit
1 cawan tairu
4 biji tomato, dihiris
4 biji kentang, kupas kulit dan hiris
3 – 4 biji bawang besar, dihiris halus
1/2 cawan pes halia dan pes bawang putih
10 biji lada hijau dihiris
1 cawan daun ketumbar, dihiris
1 cawan daun pudina, dihiris
1 1/2 cawan minyak sapi atau minyak kanola, atau pun 250 gram mentega
100 gram rempah beriani Sindhi (Sindhi Beriani Masala)
1 cawan kacang gajus, digoreng
2 sudu makan garam masala

Cara-cara

  1. Panaskan didalam periuk, minyak kanola/minyak sapi atau pun mentega, dengan api yang sederhana besarnya.
  2. Tumis hirisan bawang sehingga ke-kuning-kuningan.
  3. Masukkan pes halia/pes bawang putih dan lada hijau, dan tumis selama 5 minit.
  4. Masukkan rempah beriani bersama tairu. Masak lagi selama 5 minit.
  5. Barulah dimasukkan kepingan daging,kentang dan garam dan biarkan selama 5 minit lagi.
  6. Tuang 1 cawan air kedalamnya.
  7. Tutup periuk, perlahankan api dan masak lagi sehingga ayam atau dagingnya lembut.
  8. Setelah itu hendak dituangkan semua lauk ini kedalam periuk yang lebih besar. Ratakan.
  9. Tabur diatasnya hirisan tomato, daun ketumbar dan pudina serta kacang gajus.
  10. Sementara itu, masaklah nasi dengan sedikit garam, sehingga 1/2 masak. Setelah 1/2 masak, buang airnya.
  11. Masukkan kedalam nasi tersebut, 2 sudu makan garam masala dan gaul rata.
  12. Tuangkan nasi ini kedalam periuk berisi lauk. Ratakan, tetapi jangan dikacau.
  13. Tutup periuk serapat-rapatnya.
  14. Masak selama 20 minit. Sajikan panas-panas.

No comments: