Sumber: sherrie@century.com.my Bahan-bahan: ½ kilo daging (dipotong sebesar ½ tapak tangan) ¼ cawan serbuk black pepper McCormick (bancuh dengan air – boleh dikurangkan) 10-12 tangkai cili kering (rebus & kisarkan) 4-5 biji kentang (potong baji- wedges & goreng hingga kekuningan ketepikan) 1 tin kecil kacang peas (toskan) 1 senduk kecil kicap manis (boleh dikurangkan) 5 ulas bawang merah (ditumbuk) 3 ulas bawang putih (ditumbuk) sedikit garam, gula & air 4 sudu makan air asam jawa Minyak untuk menumis
Cara-cara memasaknya: 1. Rebus daging bersama sedikit air sehingga empuk 2. Hiris nipis daging-tebal 1cm & tumbuk / ketuk-ketuk sedikit. Ketepikan 3. Panaskan minyak-tumis bawang putih dan merah hingga wangi 4. Masukkan cili kisar-tumis hingga garing / pecah minyak 5. Masukkan bancuhan pepper dan air asam jawa -tumis 2-minit dan tambahkan kicap. 6. Sesuaikan garam, gula dan tambah sedikit air jika terlalu kering 7. Masukkan daging-gaul rata dan masak seketika kemudian tambahkan kentang. 8. Apabila daging dah sebati / mesra masukkan kacang peas-masak dalam 5 minit.
Nota: ** sesuai untuk hidangan hari biasa / juadah raya boleh dihidang bersama pelbagai jenis nasi / roti Tips : guna serbuk Black Pepper Beef instant cooking Maggi pun boleh jika tak suka pedas cili kisar tu kurangkanlah
|
No comments:
Post a Comment