Bahan-bahan 1 ekor ikan siakap dicuci bersih, dibuang perutnya dan dikelar-kelar. Bahan-bahan Sambal Percik 2 cm halia 10 ulas bawang merah 3 ulas bawang putih 2 cm kunyit hidup 2 batang serai dimesin sampai lumat 3 helai daun limau purut 5 biji buah keras 4 biji cili padi 7 biji cili merah 3 cawan santan pekat (dari 3/4 biji kelapa yang diparut) Jus dari sebiji limau nipis atau lebih Garam dan gula secukup rasa Minyak untuk menggoreng Beberapa helai daun pisang 2 helai daun pandan Sekeping kertas timah (Aluminum Foil) 2 biji cili merah untuk hiasan di atas ikan Cara-caranya - Panaskan minyak dan tumis rempah-rempah yang dimesin sampai wangi.
- Masukkan santan dan masak perlahan-lahan sampai ianya pekat.
- Masukkan garam, gula dan asam limau.
- Letakkan ikan yang beralaskan daun pisang & daun pandan diatas kertas timah dan sapukan kuah percik di rata-rata ikan.
- Bungkus rapat-rapat dan dibakar pada suhu 180°C selama 20 minit sampai masak.
|
No comments:
Post a Comment