RESIPI KUIH LAPIS
Puan bagaimanakah caranya untuk mendapatkan tekstur bater yang sebenar untuk kuih lapis dan bolehkan puan siarkan resepinya?
KUIH LAPIS
1 liter santan (dari 1 kelapa)
150 g tepung beras
130 g tepung sagu/kanji
sedikit garam
pewarna merah
Bahan Sirap
280 g gula pasir
300 ml air
4 helai daun pandan, disimpulkan
air mendidih secukupnya
Jerang bahan sirap hingga gula larut. Angkat dan biarkan sejuk. Ayak kedua-dua jenis tepung. Adunkan dengan santan dan garam. Tuangkan air gula ke dalam adunan tepung sambil dikacau sebati. Bahagikan adunan menjadi 2, campurkan pewarna merah pada satu adunan. Sapu loyang 20 atau 22 cm dengan minyak kemudian kukus selapis adunan biasa selama 4-5 min. Tuangkan selapis nipis pewarna merah. Ulangi mengukus selapis demi selapis hingga habis. Biar kuih selama 7-8 jam atau hingga sejuk baru dihiris.
No comments:
Post a Comment