Wednesday, April 30, 2008

IKAN BAKAR PORTUGIS

IKAN BAKAR PORTUGIS

Saya amat menggemari masakan "Ikan Bakar Portugis" yang mana ianya dimasak dlm plastik lut timah. Saya pernah menikmati masakan ini di beberapa tempat, tetapi yg paling sedap bagi saya adalah di Midvalley. Adakah puan tahu macammana cara memasaknya ?
Saya masih belum berpeluang mencuba 'Ikan Bakar Portugis' yg anda maksudkan itu. Namun, utk tidak menghampakan, ini ada satu jenis sos yg enak disajikan dengan ikan bakar.

SOS (utk ikan/daging/sotong dll)
2 labu bawang besar
5 tangkai cili merah, dibuang biji
5-6 tangkai cili padi
2 camb puri tomato
3 camb sos cili
2 camb sos tomato
3 camb minyak
200 ml air
garam & gula secukupnya
1/2 camt serbuk lada hitam

Kisar halus bawang besar, cili merah dan cili padi. Panaskan minyak, masukkan bahan kisar, puri tomato, sos cili, sos tomato, air, garam dan gula. Kacau selalu di atas api sederhana hingga mendidih. Perlahankan api dan masak hingga terbit minyak. Biar selama 10 min atau hingga sos menjadi pekat kemudian masukkan serbuk lada hitam dan angkat.

No comments: