Wednesday, April 30, 2008

SATE DAN NASI BERIYANI

SATE DAN NASI BERIYANI

SALAM .SAYA INGIN RESEPI MASAKAN NASI BERYANI TOLONG KIRIMKAN SAYA RESEPI NASI BERYANI DAGING, SATAY GORENG, SAMBAL SATAY

NASI BERIANI DAGING
150 ml minyak sapi
300 g bawang besar, dihiris bulat
8 biji bawang putih } dikisar
4 cm halia }
5 camb rempah beriani
1 kg daging batang pinang, dikiub 20
5 biji tomato, dihiris kecil
50 g badam, dibakar & dikisar
200 ml susu cair
150 g dadih
30 g daun pudina
30 g daun ketumbar
air (untuk mengempuk daging)
1 kg beras Basmathi, dibasuh & disejat
1.65 liter air
garam secukupnya
bawang goreng, kismis & gajus (untuk hidangan)

1. Panaskan minyak, goreng bawang besar hingga wangi. Angkat.
2. Masukkan bahan kisar dan rempah beriani, kacau sampai wangi.
3. Bubuh pula daging, tomato, badam, susu, dadih, separuh pudina dan
ketumbar serta air. Kacau sekali-sekala hingga daging empuk. Ambil daging, letak di dalam pinggan.
4. Pastikan kuah di dalam periuk agak pekat. Masukkan beras dan air. Kacau sekali-sekala hingga beriani masak. Letak semula daging di atas nasi tadi. Kemudian tutup periuk dan perlahankan api.
5. Bila beriani masak sempurna, angkat dan sajikan dengan bawang goreng, kismis dan gajus.

SATE GORENG
500 g daging kambing, dihiris ½ x 2.5cm keping
1 keping asam gelugur
air secukupnya
garam, gula secukupnya
4-5 camb minyak

Bahan Kisar:
4 biji bawang merah
2 biji buah keras
2 cm kunyit
1 cm lengkuas
½ sudu besar ketumbar }
½ sudu teh jintan manis } disangai
½ sudu teh jintan putih }
1 sudu besar air asam jawa cair
4 sudu besar santan pekat

Cara membuat:
1. Perap daging dengan garam, gula dan bahan kisar selama 4 jam.
2. Panaskan minyak, masukkan daging dan bahan perapnya.
3. Kacau hingga daging berubah warna, masukkan asam gelugur dan air.
4. Kacau sekali-sekala di atas api sederhana hingga daging empuk dan hampir kering. Angkat dan hidangkan dengan kuahnya.

KUAH KACANG

100 ml minyak
750 ml santan cair } dari 2 biji kelapa
180 ml santan pekat }
1-2 sudu besar air asam jawa pekat
2 sudu besar gula
garam secukup rasa
220 g kacang tanah - disangai, dibuang kulit & ditumbuk/kisar

Bahan Rempah (dikisar halus):
10 biji bawang merah
1 batang serai
1-2 sudu besar serbuk cili
2 cili merah
2 cm lengkuas
1 ulas bawang putih
2 biji buah keras
½ sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk ketumbar

Cara membuat:
1. Panaskan minyak, tumis bahan rempah hingga wangi dan terbit minyak.
2. Masukkan ¼ santan cair, kacau lagi hingga naik minyak. Tambah ¼ santan, kacau lagi hingga terbit bau.
3. Tuangkan semua santan cair, santan pekat, air asam, gula dan garam. Kacau sekali-sekala hingga mendidih kemudian renihkan hingga terbit minyak.
4. Akhir sekali, masukkan kacang tumbuk. Kacau selalu supaya tidak berkerak. Bila mendidih, tutupkan api.

No comments: