Wednesday, April 30, 2008

Ikan Panggang Percik

Ikan Panggang Percik

Bahan-bahan
1 ekor ikan siakap dicuci bersih, dibuang perutnya dan dikelar-kelar.

Bahan-bahan Sambal Percik
2 cm halia
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup
2 batang serai dimesin sampai lumat
3 helai daun limau purut
5 biji buah keras
4 biji cili padi
7 biji cili merah
3 cawan santan pekat (dari 3/4 biji kelapa yang diparut)
Jus dari sebiji limau nipis atau lebih
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Beberapa helai daun pisang
2 helai daun pandan
Sekeping kertas timah (Aluminum Foil)
2 biji cili merah untuk hiasan di atas ikan

Cara-caranya

  1. Panaskan minyak dan tumis rempah-rempah yang dimesin sampai wangi.
  2. Masukkan santan dan masak perlahan-lahan sampai ianya pekat.
  3. Masukkan garam, gula dan asam limau.
  4. Letakkan ikan yang beralaskan daun pisang & daun pandan diatas kertas timah dan sapukan kuah percik di rata-rata ikan.
  5. Bungkus rapat-rapat dan dibakar pada suhu 180°C selama 20 minit sampai masak.

No comments: