Wednesday, April 30, 2008

RESIPI KUIH GUNTING

RESIPI KUIH GUNTING


375 g tepung gandum
2 camb gula aising
2 camb serbuk rempah kari
1 camb serbuk ketumbar
2 camt serbuk jintan manis
1 camt serbuk jintan putih
1 camt serbuk cili
2-3 pelepah daun kari (jika suka), digunting halus
garam dan serbuk lada sulah secukupnya
90 g marjerin
130-140 ml santan (dari 1/2 kelapa)
minyak utk menggoreng

Gaul semua bahan kering dan daun kari dengan marjerin. Masukkan sedikit demi sedikit santan kemudian uli menjadi doh. Tambah santan jika perlu (jika tiada, boleh gantikan dengan air biasa). Canai setebal 1 cm sebelum menggunakan mesin mee utk mencanai lebih nipis (ikut prosedur di bawah).

Saya juga ingin tahu teknik yang betul untuk menggunting. Ataupun adakah terdapat acuan yang khusus bagi kuih tersebut?
Anda boleh gunakan mesin membuat mee. Malah anda boleh "mencanai" dgn mesin ini mengikut ketebalan yg diperlukan. Akhir sekali, gunakan "indicator" yg khusus dan putar utk menghasilkan jalur-jalur yg sama besar. Guntingkan dengan saiz yg anda inginkan (letak dulang di bawah utk mengumpul guntingan tadi) dan taburkan tepung supaya ia tidak melekat. Goreng dlm minyak yg banyak hingga keemasan. Tiada teknik khusus utk menggunting tetapi pastikan bilah gunting ditaburkan sedikit tepung bila adunan mulai melekat ketika menggunting.

Jika ya, di manakah saya boleh dapatkan acuan berkenaan. Maklum balas puan sangat saya hargai. Saya juga ingin mengucap tahniah kepada puan kerana tidak kedekut untuk berkongsi ilmu.
Acuan mee itu boleh didapati di mana-mana kedai yg menjual periuk belanga juga di sesetengah pasaraya yg besar seperti Carrefour. Anda perlu cari di bahagian peralatan memasak (senduk, mangkuk dll).

No comments: