Wednesday, April 30, 2008

Nasi Goreng Ulaman

Nasi Goreng Ulaman

Bahan Tumisan

Bawang Besar

Sos Nampla

Sos Tiram

Serbuk lada putih

Pes Tomyam

Garam

Gula

Nasi

Udang

Daging (digaul serbuk lada putih supaya wangi dagingnya apabila dimakan)

Ikan Bilis

Telur

ULAMAN

Timun

Ulam Raja

Serai

Daun Kesum

Daun Limau Purut

Bunga Kantan

Daun Ketumbar

Kacang Panjang

Cili Padi

Cara-caranya

1. Goreng ikan bilis, udang (udang digoreng dgn api yg kuat seketika supaya tak hilang manisnya dan tdak keras)

2. Masukkan bawang besar serta daging yg digaul dgn lada putih yg ditumbuk, Bawang jgn terlalu garing , masukkan pes tom yam dan cili padi hijau.

3. Pecahkan sebiji telur dan kacau.

4. Masukkan nasik , serai, daun limau purut, bunga kantan, sos nampla , sos tiram, garam , sedikit gula , perasa dan goreng seketika.

5. Akhir sekali (Kuatkan api ) masukkan Ulaman yg tinggal serta udang yg digoreng terdahulu tadi. Jgn digoreng terlalu lama nanti ulaman akan terlalu layu.

6. Sebaik saja kuatkan api letak ulaman tutup api ulaman tdak akan terlalu masak terutama sekali timun dan kacang panjang.

7. Ahkir sekali taburlah ikan bilis dan daun ketumbar apabila dihidangkan PERGH!

Nota :-

Boleh dimakan bersama BUDU atau Kicap yg diletak bawang , cili dan asam limau. PIAWWWW! hehehhehehe

No comments: