Wednesday, April 30, 2008

Masak Lemak Cili Api Ikan Senangin

Masak Lemak Cili Api Ikan Senangin

Sumber & Gambar : Hanny

Bahan
3 ekor ikan senangin saiz sederhana (bersih dan tos)
100g kacang buncis (bersih dan potong ikut citarasa masing-masing)
8 biji cili api (kalau nak pedas boleh tambah)
1 inci kunyit hidup (2-3 tsp kunyit serbuk)
S
antan (kalau nak pekat guna pati santan, ikut citarasa tp saya buat cair sket)
1-2 keping asam keping (blh ganti dengan 2 tsp air limau nipis)
G
aram

Cara

  1. Tumbuk cili api, kunyit hidup dan sedikit garam sehingga lumat.
  2. Masukkan bahan yang ditumbuk tadi ke dalam periuk bersama santan dan masak dalam 5 minit. Kacau selalu supaya tidak bertahi minyak.
  3. Masukkan ikan, asam keping dan garam secukupnya.
  4. Kacau sesekali sehingga mendidih.
  5. Masukkan kacang buncis dan biarkan sehingga betul-betul mendidih.
  6. Hidangkan.

Nota: Kacang buncis boleh diganti dengan kacang botol, peria, rebung, kambas, sayur asin, kacang panjang, pisang atau apa2 sayur yang dirasakan sesuai.

No comments: