Wednesday, April 30, 2008

Daging Palembang

Daging Palembang

Bahan
1/2 kilo daging (hiris nipis)
15-20 biji bawang merah (lagi banyak lagi sedap) / 4-5 labu bawang merah (bombay) (blend halus)
6-7 ulas bawang putih (blend halus)
15-20 batang cili kering (blend halus) (kalau nak lagi pedas pun boleh)
2 tbsp kicap cair
4-5 tbsp kicap pekat
2-3 batang serai (dititik)
M
inyak masak
G
aram

Cara Membuatnya

  1. Tumis bawang merah, serai dan bawang putih sehingga wangi.
  2. Masukkan cili yang sudah diblend tadi dan masak hingga cili garing.
  3. Masukkan daging dan kacau rata.
  4. Masukkan kicap cair dan kicap pekat dan masak sehingga daging empuk. (boleh tambah air sedikit)
  5. Masukkan garam untuk perisa (jangan banyak sebab sudah ada kicap cair).

No comments: